Életigenlés és libabőr a Káli-medencében

Életigenlés és libabőr a Káli-medencében
2022.06.07.

Nehéz szavakba önteni azt a négy nap tömény élményt, amit az ember átélhetett, ha kilátogatott a pünkösdi hétvégén a Káli-medencében megtartott KŐFESZT - A Szabad Táncház elnevezésű folklórtalálkozóra.

Ha van rendezvény, amire igaz, hogy csak az tudja, hogy milyen volt, aki személyesen átélte, akkor a Szabad Táncház biztosan ezek közé tartozik. Hiszen, hogyan lehet leírni azt, mikor a kékkúti játszótéren, a Káli-medence dombjai között negyven zenész húzza a muzsikát úgy, hogy az ember libabőrös lesz tőle? Hogy lehet azt leírni, hogy a 86 éves Hideg Anna néni még éjfél után is énekell, valamint hatalmas mosollyal nézi a fiatalokat, hogy miként ropják a táncot? Hogyan lehet azt leírni, hogy spontán zenélések "nőnek ki" szinte minden bokorból, hogy bármerre és bármikor (akár hajnali négykor is) jár az ember mindenhol élő népzenét hall. 
 


Nem lehet. Az elmúlt négy napban valami csoda volt a Káli-medencében. Ahol együtt táncolt a 3 éves a 83 évessel, ahol senki nem nézte, ki honnan jött, ahol sehol egy hangos szó el nem hangzott, ahol mindenki mosolygott, élvezte a magyar népi örökséget, együtt örült az idősek lendületének és annak, hogy már jelen van a következő generáció is és nincs semmi veszve.

 


Kiemelnék néhány fellépőt, de nem lehet, hiszen mindenki beladott mindent és nem azért mert ez volt a feladat, erről szólt a szerződés, hanem azért, mert mindenki élvezte ezt a négy napot. Nem véletlen, hogy a zenészek akkor is zenéltek, mikor a program szerint nem kellett volna és a néptáncosok is különböző időkben és helyeken tűntek fel, kihasználva, hogy élő zenére táncolhatnak.

 


Ez a négy nap tömény életigenlés, most egy pár hónapig elég lesz, hogy az ember átvészelje a dolgos hétköznapokat. Remélhetőleg a nyári Kőfesztre többen is visszatérnek közénk, de egy biztos, a Szabad Táncház annyira jól sikerült, hogy jövőre is meg kell szervezni.
 


A program a Veszprém-Balaton EKF 2023, a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT. támogatásával jött létre.

Vissza