Egyre nagyobb az igény a kővágóörsi zöldhulladék lerakóra

Egyre nagyobb az igény a kővágóörsi zöldhulladék lerakóra
2023.03.31.

A Káli-medencében és környékén szinte mindenki kertes házban lakik és ahol kert van, ott zöldhulladék is keletkezik. Ennek elhelyezése ezidáig bonyolult és költséges volt, de Bíbor Zoltán, helyi vállalkozó gondolt egyet és néhány év engedélyeztetési folyamat után megnyitotta zöldhulladék lerakóját Révfülöp és Kővágóörs határában.

 

 

 

 

 

 

Miért gondoltátok úgy, hogy jó ötlet itt a környéken egy zöldhulladék lerakót létesíteni?

Munkámból kifolyólag – korábban park- és kertgondozással foglalkoztam, manapság pedig zöldhulladék darálással és ennek elszállításával – ezért szükségem volt egy ilyen telepre. Azt láttam, hogy a vállalkozótársaim, a háztulajdonosok és az önkormányzatok sem nagyon tudják hova elszállítani a zöldhulladékot, ezért úgy döntöttem hogy keresek egy alkalmas helyet és elindítok egy zöldhulladék lerakót.
 


Ez ennyire egyszerű?

Korántsem. Először is találni kellett egy alkalmas helyet. A terület, amit sikerült megvásárolni egy 0,5 hektáros terület Kővágóörs határában. Be kellett szereznünk jó sok engedélyt, hiszen ez itt nemzeti park, közel van a Balaton, illetve nekem is hulladékkezelői vizsgát kellett tennem. Ez egy közel kétéves procedúra volt.

Mi történik a hozzátok bekerült zöldhulladékkal? Komposztáljátok?

Sajnos mi helyben nem tudjuk komposztálni. Az eredeti terv az volt, hogy a hulladéklerakó egyben egy komposztáló telep is lenne, de sajnos egy komposzttelep megnyitásához még komolyabb feltételeknek kell megfelelni, illetve olyan követelmények vannak, amelyek megvalósítása komoly anyagi vonzattal jár. Például le kell betonozni a teljes területet és az idevezető utat is le kell aszfaltozni. Ezt jelenleg még nem tudjuk megoldani. Ezért egyelőre az itt leadott zöldhulladékot, szelektíven összegyűjtjük és a komposztálható hulladékot egy komposzttelepre szállítjuk el, a fa apríték pedig Ajkára kerül az erőműbe eltüzelésre. Illetve, mivel jómagam darálással is foglalkozom, az arra alkalmas fát ledarálom, amit később talajtakarónak, mulcsnak tudunk tovább értékesíteni.

Mik az első évek tapasztalatai? Kik veszik igénybe ezt a szolgáltatást?

Vállalkozók, magánszemélyek, önkormányzatok mind vannak az ügyfeleink között. Sajnos itt a környéken nem megoldott a házaktól való zöldhulladék-elszállítás pedig rengetegen nyírnak füvet, metszenek stb. A környék hulladéklerakóiban elég drágán lehet a zöldhulladékot elhelyezni, így most már egyre többen keresnek minket. Az a tapasztalat, hogy körülbelül 20-25 kilométeres körzetből jönnek hozzánk zöldhulladékot lerakni. Egyelőre időnk úgy engedi, hogy hétköznap délelőttönként lehet lerakni hulladékot, de úgy látjuk, hogy igény mutatkozik hosszabb nyitvatartásra is, ezért szükség esetén, ha ezt előre leegyeztetjük, ki tudjuk nyitni a lerakót.
 


Ha jól tudom nem csak a felnőttek, hanem a kisebbek felé is szeretnétek fordulni a lerakóval.

Igen. Párom óvodapedagógus, gyógypedagógus és arra gondoltunk arra, hogy igény szerint majd fogadnánk óvodás, iskolás csoportokat, akiknek bemutathatnánk, hogy hogyan működik egy ilyen zöldhulladék lerakó. Tanulhatnak a komposztálásról, arról, hogy hogyan lehet továbbhasznosítani a zöldhulladékot. Ez is a környezeti nevelés része és mi szívesen vagyunk ebben partnerek.

Vissza