D. Tóth Sándor „Satya”: Végre új lendületet kaphat a táncházak világa

D. Tóth Sándor „Satya”: Végre új lendületet kaphat a táncházak világa
2022.05.26.

A Fonó zenekar brácsása évtizedek óta muzsikál, szinte hazajár Erdélybe és szívügye a táncházmozgalom. Utóbbiról úgy gondolja, hogy az elmúlt években kissé vesztett fényéből, ezért is álmodott arról, hogy újra méltó környezetébe kerüljön ez a világ. Az álom viszont most valóra válik a KŐFESZT - A Szabad Táncház elnevezésű rendezvénysorozattal, ami régi-új formában hozza el a táncházmozgalom pörgését. Satyával a határontúli népzenészekhez fűződő kapcsolatáról, valamint a táncházak jelenéről és jövőjéről beszélgettünk.

A népzenei pályafutásának indulásával egy időben kezdett el gyűjtőutakra is járni.

Pontosan, a kettő együtt indult. 1981 óta foglalkozom a népzenével és abban az időben tíz éven át jártam Erdélyt. Főleg a Mezőségben és Kalotaszegen, Széken és Mérában voltam „visszatérő vendég”, később Székelyföldön gyűjtöttem, majd miután megismertem Agócs Gergelyt, a felvidéki területekre is rendszeresen utaztunk.

Melyik terület folklórja volt Önre a legnagyobb hatással?

A legkedvesebb számomra mindenképp Kalotaszeg volt. Ott nemcsak sokat gyűjtöttem, hanem sokat is muzsikáltam a helyi zenészekkel. A másik szívem csücske Szék volt, ahol egy évtized alatt olyan jó viszony alakult ki az ottani muzsikusokkal, hogy be is fogadtak és rendszeresen beálltam közéjük a zenekarba is.

Tánc nincs zene nélkül, táncházmozgalom nincs népzene nélkül. Az idén ötven éves táncházmozgalom viszont kissé háttérbe szorult az utóbbi években.

Valóban, ezért is merült fel bennem az ötlet körülbelül tíz évvel ezelőtt, hogy újra kéne szervezni ezeket a találkozókat. Úgy éreztem, hogy

a Budapesti Sportcsarnokban tartott táncházak kifulladtak, ráadásul egy ilyen esemény nem egy betondzsungelba való.

Elkezdtem gondolkodni, hogy miként is lehetne ezen változtatni, hogy új erőre kapjon ez a világ. Ennek kapcsán a Millenáris is szóba jött, ahol szabadtéren, több helyszínen rendeztük volna meg ezeket a találkozókat, de ez végül nem jött össze különböző szervezési problémák miatt.

Most viszont összejön, hiszen napokon belül a Káli-medencében elevenedik fel a táncházak lüktető világa.

Így van! Ákosnak köszönhetően (Csúri Ákos, a KŐFESZT - A Szabad Táncház főszervezője – a szerk.) most ez mégis megvalósul.

Az időzítés is nagyon jó, mivel már sajnos nem nagyon vannak táncházak, inkább csak kocsmazenélések. A KŐFESZT -A Szabad Táncházzal ez viszont most új lendületet kap, hiszen csodálatos helyszíneken, a szabad ég alatt hozza vissza az emberek közé ezeknek a hagyományokban gazdag tájegységeknek a kultúráját.

A KŐFESZT - A Szabad Táncház részletes programja a kofeszt.hu-n érhető el.

A program a Veszprém-Balaton EKF 2023 támogatásával jön létre.

Vissza