Brutális programkavalkád az idei Kőfeszten

Brutális programkavalkád az idei Kőfeszten
2020.08.14.

Láthatóan a Balaton-felvidék kiemelkedő, és összművészeti, népművészeti jellegében első számú rendezvénysorozatává nőtte ki magát a tavaly debütáló KŐFESZT. Máskülönben miért ült volna a fesztivál megálmodója és főszervezője (Csúri Ákos) mellett az idei programot bemutató sajtórendezvényen a festői szépségű Kővágóörs Tájházának udvarán a Veszprém- Balaton2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt kormánybiztosa (dr.Navracsics Tibor), a Veszprém megyei Kormányhivatal vezetője (dr.Takács Szabolcs) és Kővágóörs polgármestere (Horváth Dezső)? Maradjunk annyiban, hogy második fesztivál esetében azért ez nem mindennapos...!

Az idén már hét település (Kővágóörs, Kékkút, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Köveskál, Balatonhenye és Pálköve) 24(!) helyszínén 149 (!) programnak helyet adó fesztivál próba elé állította a koronavírus-járvány, de megoldották. Igaz, ennek ára az volt, hogy a a Nagy Feró és a Beatrice, illetőleg a a Ladánybene27 koncerteket 2021-re kellett átcsúsztatni. Ugyanakkor. KÖTELEZŐ ELŐREGISZTRÁCIÓVAL (a www.kofeszt.hu oldalon tehetik meg az érdeklődök) megvalósulhatnak a Csík zenekar, Szarka Tamás, Pély Barna és a Pál István „Szalonnával” érkező Fonó zenekar koncertjei, amelyen a kordonon belül maximum 500 ember vehet részt. 

Fontos tudni, hogy a karszalagokat a KŐFESZT idején, a regisztrációban kapott emailben megjelölt helyszínen (ÉS CSAK OTT!) lehet átvenni.

Unatkozni az esti koncertekig sem fog senki, hiszen 12 kiállítás, 64 gyerekprogram, 61 koncert, 3 kerekasztal, 2 régészeti kuriózum, 4 színházai elődás (egy közülük ősbemutató) és 3 KÉPMÁS-est várja a látogatókat.

A Kőfeszt alapvetően folklór-központú, a gyerekprogramok tekintetében is főszerephez jut a népzene, néptánc, a népművészet

- emelte ki Csúri Ákos, aki elmondta fontosnak tartja, hogy a települések is magukénak érezzék a fesztivált, ezért is szervezték velük teljes együttműködésben.

Nagyon örülnek, hogy sok olyan fellépőnek tudtak lehetőséget adni, akiknek az utóbbi hónapokban nagyon kevés fellépési lehetőségük volt. Hozzátette: a Köszönjük, Magyarország! program keretében adnak teret a Kőfeszten  Navratil Andrea és a Kobzos Együttes köveskáli templomkoncertjének, valamint  az Erdőfű zenekar turnéjának, akik részt vesznek például a Balatonhenyén zajló XIII. Mundruc népfocitornán is. 

Csúri Ákos az egészség védelmével kapcsolatos intézkedésekről elmondta, hogy a kiállítótermekben maszk használtatát kérik, illetőleg a Meditop Gyógyszeripari Kft. felajánlásának köszönhetően minden zárt terű rendezvénynél lesz kézfertőtlenítő. 

Navracsics Tibor a fesztivál sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az általuk is támogatott Kőfeszttel a kulturális fővárosi program is térségivé válik. A KŐFESZT-et egy nagyon jól felépített rendezvénynek tartja, amely 2023-ra nagyon jól kiforrhatja magát és utána sem fog elhalni. A kormánybiztos bejelentette: a Kőfeszt az EKF-projekt első térségi programja, és jó esély van arra, hogy évről évre gyarapodhasson. Navracsics Tibor kérdésre válaszolva elmondta, hogy negyvenmillió forinttal támogatják az idei programsorozatot, amely - meggyőződése - a régió javát szolgálja, és megalapozott üzleti terve révén biztosítva látja, hogy előbb-utóbb saját lábára áll, azaz megfelel az EKF fő támogatási kritériumának.

Takács Szabolcs kormánymegbízott biztos benne, hogy a fesztivált nem kell már lemondani, még az sem indokolja ezt, hogy a megyében, Pápán egy koronavírus gócpont alakult ki. Takács elmondta, hogy a fesztivál alatt egy kormányablak busz is a fesztiválozók rendelkezésére fog állni Kővágóörsön, Kékkúton és Pálkövén, azaz a hivatalos ügyek intézésére is lehetőségük lesz a fesztiválozóknak. 

Horváth Dezső polgármester tolmácsolta a település lakóinak örömét, hogy egy magas színvonalú fesztivál érkezett Kővágóörsre. Tréfásan a főszervező felé fordulva megjegyezte, hogy

nekünk is van egy Márta Istvánunk, csak Csúri Ákosnak hívják.

Bízik benne, hogy a kulturált turizmusban is fellendülést hoz a KŐFESZT. Az augusztus 27. és 29. között  tartandó fesztiválon délelőttől éjszakába nyúlóan zajlanak majd az események. Napközben többek között vásári komédiások szórakoztatják a gyerekeket, könnyűzenei koncertek, színházi előadások, beszélgetések várják a vendégeket. este pedig a nagykoncertek és az éjszakába nyúló táncházak kapják a főszerepet.Kővágóörsön fellép többek között Pély Barna, a Csík zenekar, Szarka Tamás, a Fonó zenekar, a Kolompos együttes. De itt lesz a Magyarok krónikái című előadás ősbemutatója (Horti Zoltán és Heinczinger Mika) és színházi roadshowjával Kálloy Molnár Péter és Hrutka Róbert. 

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket FacebookonInstagramon és YouTube-on!

Vissza