Birkák a falon – fotókiállítás Kékkúton

Birkák a falon – fotókiállítás Kékkúton
2021.09.12.

Van az úgy, hogy néha megéri eltévedni. Péntek este Salföldre vitt utam, de – tán megszokásból – Kékkút felé kanyarodtam.

 

Rengeteg birka került a falra.

Mielőtt az állatvédők szívükhöz kapnának, jelzem: fénykép formájában. Ugyanis már megtekinthető a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány legújabb, KKKA Képzőművészeti Klubjának tárlata, amely Tóth-Almási Berke és Kulcsár István fotóin keresztül ad ízelítőt a 2019-es mérai juhmérésről. 
 

Érdekes találkozás ez. Berke Pilisszentivánról, István Kecskemétről indult a kalotaszegi kis faluba, Mérába (majd ide, Kékkútra), hogy részesei legyenek ennek a szép hagyománynak. S ha már ott jártak - egymást nem is ismerve – fotografáltak is.

Szerencsére a KKKA klubok szervezői mindkettőjüket ismerik, így jött az ötlet: ugyanarról az eseményről, de más látásmóddal megközelített fényképeiket kiállítsák. Az összehang pedig gyorsan kialakulhatott a két művész között, hiszen érezhető összhangban szerkesztették a kiállítandó képek sorrendjét. 

A jó hangulatú tárlatrendezésen a művészek segítségére volt Kardosné Csaba Gyöngyi, a település polgármestere is. 

A Szent György napjától Szent Mihályig elnevezésű kiállításon a könyvtárba betérők a 2019-es mérai juhmérésbe tekinthetnek bele, és bár két fotós készítette a képeket, szemmel látható módon mindkettőjüknél azt lehet észrevenni, hogy a személyességet, a mindennapi életet próbálják képeiken bemutatni a közönségnek. 

Ha a napokban Kékkúton járnak és nyitva találják a könyvtár szobáját, mindenképpen lessenek be oda, mert csodát láthatnak. A képeket látva majd önök is Mérába kívánkoznak, az ottani emberek közé, akik még tudnak önfeledten mulatozni, táncolni, énekelni. 

A kiállítás hivatalos megnyitója szeptember 19-én 14 órakor lesz Tassy Péter értő előadásával. A tárlat szeptember 23-ig látható. Érdemes megtekinteni. 

És este 9-re én is eljutottam Salföldre.

 

A programok a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jöttek létre.

Vissza