Berobbant Badacsonytomajra a Kőfeszt Folkklub!

Berobbant Badacsonytomajra a Kőfeszt Folkklub!
2023.01.29.

Minden jó, ha a vége jó - tartja a mondás, és remélhetőleg úgy is igaz, hogy minden jó, ha jó a kezdet, ugyanis először fogadta be Badacsonytomaj városa a Kőfeszt Folkklubot, de máris kicsinek tűnt a helyszínül kiválasztott Polgármesteri Hivatal.

Így már biztos, hogy a februári Folkklubot, mely egyben Kőfeszt Farsang is lesz, már az Egry József Művelődési Házban kell megtartani.

Történt ugyanis, hogy olyan sokan voltak kíváncsiak a 2023 első Folkklubjára, hogy nem csak az összes szék, de még az állóhelyek is elfogytak, a későn jövők közül volt, aki már csak a folyosóról élvezhette a programot.

Nem véletlen, hiszen a Somogy és Sárköz népi kultúráját bemutató programra összeállt a Folkklub "all stars" vagyis Navratil Andrea, ezúttal kivételesen, Pál István "Szalonna" nélkül a Szalonna és Bandája valamint a Szabó Csaba által vezetett Tördemic Táncegyüttes. Hozzájuk csatlakozott Murgulyné Illés Anna, aki az éppen pihenőkkel kézműves foglalkozás keretében malacperselyeket készített.
 

Bevált dolgokon nem érdemes változtatni, így a program elején Navratil Andreától tanulhattunk somogyi és sárközi énekeket. Zengett a polgármesteri hivatal, még azok is bekapcsolódtak a népdaléneklésbe, akik az első daloknál még egy kicsit vonakodtak kinyitni a szájukat, de a hangulat, a jókedv mindenkire átragadt. (Mi több, Gera Attila kecskedudás kedvcsinálójának köszönhetően a hivatal udvarán zajló forraltbor-főző verseny résztvevői közül is jópáran bekukucskáltak, majd ott tagadtak a klubbon.) 
 

A Szalonna Banda ezúttal is zenékkel, történetekkel és hangszerbemutatóval készült. Jó volt hallani a személyesen átélt történeteket, hiszen ezáltal a zenészek és az általuk közvetített hagyományok is közelebb kerültek hozzánk egy picit. 
 

Somogy és Sárköz népi kultúrájába pedig Nagypál Anett és Szabó Csaba vezetett be minket.

 

A délutánt a már  megszokott és mindenki által nagyon várt közös néptánc zárta. Egy emberként pattant fel a közönség, kisgyermektől nyugdíjasig, hogy a banda zenéjére somogyi és sárközi táncokat tanuljanak, táncoljanak.

 

Aki nem jött el, sajnálhatja. De nem kell sokat bánkódni, hiszen a Folkklub folytatódik, legközelebb február 18-án, délelőtt 10 órakor a badacsonytomaji Egry József Művelődési Házban lesz Folkklub, melynek tematikája ezúttal nem egy tájegység lesz, hanem – sok-sok humorral és álarckészítéssel fűszerezve - a farsang.

A Kőfeszt Folkklub a Veszprém-Balaton EKF 2023, a Nemzeti Kulturális Alap és a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat támogatásának köszönhetően jött létre.

Vissza