Berecz András, aki dalolva mesél és mesélve dalol

Berecz András, aki dalolva mesél és mesélve dalol
2022.05.10.

Június 3. és 6. között a népi dallamok és muzsika lepik el a Káli-medence lankáit. Ismerjük meg jobban azokat, akik ebben a négy napban felelevenítik hagyományainkat.

Hol máshol is kezdhetnénk, mint az elején, pontosabban az első nap egyik fellépőjével. Június 3-án este Kővágóörsön, a Botond Pajtában találkozhatunk majd Berecz Andrással. Ha neve nem is ismerős mindenkinek, orgánumáról és szívet melengető előadásairól bizonyára mégis sokan felismerik.

De hogyan is lesz valaki ének- és mesemondó? Természetesen Berecz Andrást is már gyerekként „fertőzte” meg az a világ. Az első dalokat édesanyjától tanulta. Tanka Gábor unokájaként pedig szinte kötelező is volt, hogy ősei útján haladjon tovább.

És bár kanyargós volt az út – Berecz ugyanis dolgozott rakodómunkásként, erdőművelőként, és útkarbantartóként is – végül helyére került minden és ő maga is: Erdélyben, Moldvában, Felvidéken, Somogyban, Nagykunságban, Nyírségben gyűjt dalokat, meséket, és nem utolsó sorban tréfákat.

Munkásságát így foglalja össze:

Óvodásoktól nyugdíjasokig, nevelőintézettől parókiáig mindenféle rendű és rangú ember "használ"- hazám az elszakadt részekkel, és a diaszpóra is. Kedves dalaim és meséim a honát kereső és a nagyon szerelmes ember hallomásai, látomásai. Felnőttekhez szólnak inkább.

 

 

Meséit és zenéjét itthon és a nagyvilágban is előszeretettel hallgatják. Nemcsak számos lemezt, CD-t adott ki, hanem tévéfelvételeket is készített itthon, Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában is. Torontóban még a tanított is a York egyetemen, valamint Kalotaszentkirályon, Jobbágytelkén és Sopronban is oktatta a magyar népzenét.

Miközben Berecz András hozzánk szól (határon innen és túl), megszólaltatja a lelkünket is.

Aki pedig nem hiszi, járjon utána június harmadikán Kővágóörsön.

A program szépen alakul, a kofeszt.hu oldalon már szinte minden nap eseményei szerepelnek, szóval érdemes gyakran visszanézni.

Vissza