Balogh Rudolf-díjat kapott Eifert János fotográfus

Balogh Rudolf-díjat kapott Eifert János fotográfus
2021.04.04.

A fotográfus volt a kurátora a Káli-medence Művészeti Fesztiválján, a Kőfeszten is bemutatott Táncképek fotókiállításnak.

A jó fénykép nem csupán az esztétikai és technikai szabályok betartása következtében jó, hanem mert azon túl mondanivalójával, tartalmával képes megragadni az ember figyelmét. Ha ez megtörténik, valószínű, hogy a képnek van ereje.

- mondja Eifert János, aki testvérétől kapott fényképezőgépével autodidakta módon kezdett el fotózni. 

Eifert János szakmájának, művészetének itthon és külföldön egyik legismertebb képviselője, meghatározó egyénisége, aki páratlan életművel ajándékozott meg minket.

Eifert érdeklődése már nagyon fiatalon a táncfotózás irányába indult el, köszönhetően többek között annak is, hogy 1960 és 1977 között hivatásos táncosa volt a Honvéd Együttesnek. Fényképei, képriportjai, írásai rendszeresen jelentek meg a szaksajtóban, hazai és külföldi lapokban, könyvekben, kiadványokban.

A köztudatba egy 1968-ban Marcel Marceau fotóval került be, mikor is egy előadás szünetében bekopogott a művészhez lérve, hogy lefotózhassa őt. A művész megemgedte, a Eifert János nevét pedig megtanulta a szakma.

Eifert volt a a Magyar Fotóművészek Szövetsége szakkollégiumának, mesterkurzusának vezető tanára, az Országos Fotóhét művészeti vezetője, a II. Országos Fotóhetek kuratóriumának elnöke, a Fotóhónap fesztiváligazgatója két éven keresztül. Győrben a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola tanára volt.

Huszonegy hazai és nemzetközi egyesület tagja. Eddig 238 önálló kiállítása volt 40 országban, több mint kétezer csoportos kiállításon szerepelt világszerte, számolatlan díjat, nagydíjat, különdíjat, diplomát érdemelt ki képeivel és diaporámáival. 

A 2019 nyarán a MANK létrehozta a Táncképek kiállítást, melynek alapvető célja egyfajta kortárs fotográfiai keresztmetszet bemutatása volt a kortárs táncművészet tematikájában. 100 fotográfus több mint 1000 képéből való kiválasztást Eifert János, fotóművész és Lőrinc Katalin segítette, melynek eredményeként a kiállítás anyagába végül 40 fotográfus 74 képe került.

A kiállítást 2020-ban a Kőfeszt vendégei is megtekinthették, méghozzá úgy, hogy, ha a teljes kiállítást meg szerették nézni akkor a fesztivál összes településére el kellett látogatniuk. 

 

 

Eifert János: Boszorkánytánc, 1984
Eifert János: Boszorkánytánc, 1984
Vissza