Balaton-felvidéki nóták farsangra Navratil Andreától

Balaton-felvidéki nóták farsangra Navratil Andreától
2021.02.11.

A Kőfeszt közönségét is elvarázsoló népdalénkes, Navratil Andrea, továbbra sem tétlenkedik a karantén alatt. Az online térbe szorult Dúdoló elnevezésű népdaléneklési, népdaltanítási sorozata a héten már a tizenkilencedik részéhez érkezett.

A legújabb rendhagyó Dúdolón Balaton-felvidéki és Balaton környéki nótákat tanulhatunk és érdekességeket hallgathatunk meg a környék farsangi szokásairól.

farsang időszaka az udvarlás, a párválasztás és a lakodalmak legfőbb ideje volt a hagyományos paraszti életben. A lányok ilyenkor adták a bokrétát a legényeknek, akik farsangvasárnap a kalapjukba tűzték, volt, aki többet is. De a bálban azzal kellett táncolni, akitől a legelsőt kapta.

A videóból többek között megtudhatjuk, hogy a Balaton-felvidéki hölgyek hagyományos ünnepe volt az asszonyfarsang.Ilyenkor az asszonyok már reggel felmentek a szőlőbe és egész estig ettek, ittak, tréfálkoztak. Férfiaknak tilos volt a belépés az asszonyok közé, de ha valaki nőnek öltözve mégis bemerészkedett, akkor azt az asszonyok jól helybenhagyták.

A videóban elhangzó nóták mindegyikét a Balaton-felvidéken gyűjtötték. Így elhangzik a monoszlói Mórocz Károlyné Papp Etelka előadásában az Aki szép lányt akar venni kezdetű dal, Nyék Sándor gyűjtéséből, a Kétkerekű kordén járok című nóta a badacsonytomaji Szőce Jánosné Nagy Mária előadásában, Barsi Ernő gyűjtéséből, valamint két Balatonedericsen gyűjtött népdal a Megdöglött a bíró lova és az Eresz alatt zörög a nád.

A gyűjtött nótákat Navratil Andrea tolmácsolásában is meghallgathatjuk, Császárné Borzavári Róza és Császár Dominik kíséretében.

 

 

Vissza