Balaton a magasból

Balaton a magasból
2022.11.12.

A Balaton közelről és távolról is egyaránt csodás, de talán az igazán előnyös oldalát a távolból, a magasból tudja megmutatni. Ehhez viszont nem kell feltétlenül kilátók után kutatni a környéken.

We Love Balaton összeállított egy nagyszerű listát arról, hogy hol találhatók természetes magaslatok, ahol kényelmesen élvezhetjük a kilátást.

Balatonakarattyai magaspart

A helyszín Kisfalduy sétányként és Tengerlátópartként is ismert, ami a Balaton keleti partjának egyik legszebb helye. Már maga a település magasan fekszik a vízhez képest, de az 50-60 méter magas terület tökéletes arra, hogy rálássunk a környező településekre és környékre.

Megközelítése: A 71-es főút mellett található, Akarattyán, a Rákóczi tér parkja és mögötte a Kisfaludy sétány és kilátóhely. 

Tihanyi Csúcs-hegy

A tipikus tihanyi turistahelyek mellett akard egy vadregényes hely, a Tihanyi-félsziget csúcsa. Bár kicsit meredek út vezet fel a tetejére, igazán megéri a látvány, hiszen egy 235 méteres vulkáni eredetű hegy tetejére visz az út, ahonnan lenyűgöző a látvány.


Megközelítése: a tihanyi kikötőből indulva a zöld háromszöget követve, vagy a zöld T jelzést, azaz a Lóczy-gejzír tanösvényt is követhetitek a focipályától. Ha sok időtök van, Tihanyrévből a sárga sáv jelzést követve (Sajkod felől is be lehet csatlakozni).

Kishegy

Bár a déli part sokkal laposabb, mint az északi, mégis találni olyan helyet, ami kicsúcsosodik környezetéből. A Kishegyet a „déli parti Badacsonyként” is emlegetik, ami csupán 3 km-re van Balatonlellétől. A környék nemcsak egy jó kis túrázást és kilátást, hanem borkóstolást is kínál.

Megközelítése: Balatonlelléről az öreg gémeskúttól induló ösvény, a sárga jelzés vezet a tó környékének egyik legromantikusabb pontjához, a Dél-Balatoni Borút sárga jelzéseit követve.

Vörös és Kék kápolna (Árpád-házi Szent Erzsébet emlékpark)

A déli partnál maradva, Balatonbogláron található a Szent Erzsébet emlékpark, ami nem csupán egy park, hanem nagyszerű balatoni látványt is nyújt. A különleges hangulatú magaslat a Vörös és Kék kápolna otthona.

Megközelítése: a balatonboglári Széchenyi utcából.

Szaplonczay-sétány, Fonyód

Boglártól nem messze, a Fonyódon található sétányról jól látható az északi parton fekvő Tóti-hegy, a Csobánc és természetesen a Badacsony.

Megközelítése: Ide kocsival is fel lehet menni, de mi inkább a sétát javasoljuk. Fonyódról a kikötő felől a Szent István utcán, majd szinte egyből jobbra a József utcán. A bélatelepi állomásról a Ripka Ferenc sétányon érdemes felmászni a hegyre.

Csobánc

Ha már az előbb szóba jött, akkor nem hagyhatjuk ki az északi part egyik ékkövét, a Csobáncot, ahonnan szinte az egész Balaton-felvidéket belátni. A csúcson Csobánc várának romjai emelik a látványt, ám fel kell készülni az odavezető meredek útra.

Megközelítése: Gyulakeszi központjából a zöld túrajelzést követve, vagy a Gyulakeszi és Káptalantóti között induló, Villa Tolnay felé vezető úton.

(forrás: We Love Balaton)

Vissza