Bajuszkodás és hullámok – Kőfeszt 4. nap

Bajuszkodás és hullámok – Kőfeszt 4. nap
2023.08.07.

Bajszok, emberek, eső és búcsú a KŐFESZT utolsó napján.

A fesztivál utolsó napja mindig olyan furcsa, keserédes hangulatot hoz magával. Kicsit mindenki szomorkás, mert vége, de örömteli is, mert elmondhatjuk, hogy igen, ott voltunk, éltük, élveztük.

Most sem volt ez másként. Csendesen indult a vasárnap, az esőt kémlelő tekintetek már megunták az időjárás elemzését, lesz, ami lesz, ha esik, ha nem, úgyis meg kell tolni az utolsó napot. Főleg, hogy a KŐFESZT egy napra KŐ-BAJUSZ-FESZT lett. A kackiás bajszú legények és férfiak, pásztorok és vitézek már délelőtt összegyűltek Kővágóörs utcáin, majd gólyalábasok, és vándormuzsikus kíséretében vonultak fel és érkeztek meg a Botond pajtához.

Fess legények, pedert bajszok hirdették mindenfelé, hogy a bajusz igenis menő, a bajusz hagyomány, a bajusz mindenkié. Mert a bajusznélküliek sem maradtak ki a jóból: bábelőadások, kézműveskedés, fotózkodás, beöltözés tette színesebbé a bajusz-napot, ahol még az is kedvet kaphatott egy jól beállított, kicsinosított bajuszhoz, akinek (még) nincs. A csodabajuszok megszületését is volt alkalom végig követni, hiszen a szappanyozást és beretválást bárki kérhette is megkaphatta. Persze ha volt alkotni való arcszőrzet alapanyagként. Ebből bajuszfesztivál lévén nem volt hiány.

A bajszok mellett persze nem állt meg máshol az élet: Badacsony még az utolsó napon is feldobta a hangulatot. A gyerkőcök Paprika Jancsi kalandjaival ismerkedhettek meg, amit a felnőttek kikapcsolódása követett, azaz a Caroline Street csapott a húrok közé mindaddig, amíg le nem csapott a villám. Megint. Mert bizony az utolsó napot sem úsztuk meg szárazon. Ez viszont nem zavarta az elszánt kőfeszteseket, akik nemcsak Badacsonyban, hanem Salföldön is kitartottak az eső ellenére, és végig dalolták a Kőfeszt Folkklubot a Fonó vezényletével.

A Botond pajta sem ürült ki: előkerültek az esőkabátok, esernyők, kicsit összehúzódott a közönség, de a Fordulj kispej lovam táncegyüttes energiájával nem lehetett bírni, amit az ázó-álldigáló kőfesztesek hangos tapssal és kurjongatásokkal háláltak meg. És a Misztrál még csak ezután jött, akik egy különös utazásra invitálták a nagyérdeműt, amit persze a nagyérdemű elfogadott és fel is ült arra a dallamos érzelmi vonatra, ami a hangulathoz hasonlóan hullámzott.

Mert az utolsó nap a hullámoké volt, a hullámzásról szólt. A bajuszok kackiás hullámairól, a viharos Balaton szürke tarajaiól és arról az érzelmi hullámról, ami egyszerre öröm és egyszerre bánat. Mert vége van, de ott voltunk. Vége lett, de átéltük. És jó volt megint. Élmény volt. Jövőre pedig ugyanitt.

(fotók: Kulcsár István)

A rendezvény fő támogatója a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat.

További támogatók: NKA Kultúrpajta és Tündérkert program, Kőkút kert vendéglő, Rádió 88, valamint Kékkút, Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Balatonhenye, Szentbékkálla önkormányzatai.

A részletes, naprakész programot a www.kofeszt.hu oldalon és a fesztivál közösségi médiás oldalán lehet megtalálni.

Vissza