Amikor a múlt és jelen találkozik egy ékszerben

Amikor a múlt és jelen találkozik egy ékszerben
2021.07.29.

Az ékszer sosem megy ki a divatból. Az ékszer dísz, játék, alkotás, esetleg egy történet. Egy szép emlék. Venczelné Danyi Judit pedig tudja ezt, olyannyira, hogy egy kis túlzással élve szinte mindenből képes ékszert készíteni.

Legyen szó fonalról, gyöngyről, gyékényről, csuhéról, vagy akár nemezelésről, Danyi Judit gyöngyfűző népi Iparművész, nemezkészítő minden anyagban meglátja a csodát, amiből ő maga még egy újabbat alkot.

És Judit érti a dolgát, hiszen 1982 óta foglalkozik népi kismesterségekkel, hímzéssel, szövéssel és gyöngyfűzéssel, utóbbiból Népi Iparművész címet is szerzett 2003-ban. Ebben az időszakban talált rá a nemezelés világára, most pedig már tanítja is a mesterséget. Ahogy ő fogalmaz:

Magával ragadott az izgalmas anyag, a benne rejlő lehetőségek, valamint az, hogy ötvözhető más mesterségekkel, anyagokkal (gyöngy, hímzés, csipke, bőr, fém, stb.) is. Mindig is fontos volt számomra a megújulás, hiszem, hogy a hagyományos népművészetet megismerve, azt tiszteletben tartva, ugyanakkor a mának szóló tárgyak készítésével tudjuk a fiatalokat megnyerni, és továbbvinni ezt az egyedülálló örökséget.

Tudásával és munkáival te is megismerkedhetsz a KŐFESZTEN!

Részletek és a KŐFESZT teljes programja az esemény honlapján és Facebook oldalán érhető el.

Az idei Kőfesztet a VEB2023 EKF programsorozat es a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatja.

Vissza