Aki feltette a Bakonyt és a Balaton-felvidéket a folklór térképre

Aki feltette a Bakonyt és a Balaton-felvidéket a folklór térképre
2022.02.05.

Szabó Csaba, a Tördemic Néptáncegyüttes Egyesület művészeti vezetője állandó vendége a Kőfesztnek és a Kőfeszt Folkkluboknak. Ez nem véletlen, hiszen kitartó, szorgos munkájának köszönhetően olyan tudásra tett szert, mely egyedülálló ebben a térségben.

A fáradhatatlan néptáncost és kutatót a Napló mutatta be olvasóinak.

A beszélgetés apropója az a Hagyományok Házában tartott konferencia volt, melyre két másik gyűjtó mellett Szabó Csabát is meghívták, hogy mutassa be  az eddig kevéssé ismert bakonyi és Balaton-felvidéki hagyományokat gyűjtő, kutató munkáját.

Ez a régió is nagyon gazdag örökséggel rendelkezik, de még maga a szakma sem tekintett úgy erre a vidékre, mint kiaknázható, hasznosítható tudásbázisra, de köszönhetően Szabó kitartó munkájának ez mára megváltozott.

A konferencián való bemutatkozás olyannyira jól sikerült, hogy február végén a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének a folklórszakemberei filmet forgatnak Badacsonytördemicen a táncegyüttesnél. Április 3-án pedig Budapesten a sportarénában bakonyi és Balaton-felvidéki táncokat mutatnak be, illetve tanítanak az Országos Táncháztalálkozón.

Szabó Csabának már kapolcsi gyerekkora adott egy irányultságot, de a családi indíttatás még ennél is fontosabb volt. 

1993-ban kezdtett néptáncolni az Ajka-Padragkút Táncegyüttesben, Kovács Norbert „Cimbi” irányításával. Érettségi után a tanárképzőbe jelentkezett, ahol állami ösztöndíjasként és néptáncpedagógusként végzett. Tizennyolc évet táncolt Ajkán, ahol 2001 és 2009 között tánckarvezető is volt.

2009 novemberében alakult meg a Tördemic Néptáncegyüttes, melynek jelenleg négy különböző korosztályú csoportja van.

Csabánál a néptánc hivatás is, hiszen főállásban néptáncot tanít. Tapolcán több intézménynél tart órákat, de egyebek között Zalahalápon, Badacsonytomajon, Nemesgulácson, illetve a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskolában is oktat, így összességében több száz gyerekkel ismerteti, szeretteti meg a néptáncot.

A Fülöp Ferenc-díjas és a Népművészet Ifjú Mestere díjjal kitüntetett Szabó Csaba hobbija is a népművészethez kapcsolódik, hiszen szabadidejében szívesen farag, amelynek eredményeként csodálatos pásztorbotok, ostorok kerülnek ki keze alól, a mintakincs megőrzésének küldetésével. 

(Forrás: Napló)

Vissza