A Salföldi major

A Salföldi major
2019.04.03.

A Salföldi major a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében helyezkedik el.

A majort a Nemzeti Park igazgatósága alakította ki 1997-ben azzal a céllal, hogy bemutassák egy működő gazdaság életét és őshonos magyar háziállatfajtákat. Ennek köszönhetően láthatunk itt rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, baromfikat, pásztorkutyákat, mint például pulit, pumit és mudikat és természetesen gyönyörű lovakat is - köztük a nemzeti kincsként számon tartott, kalandos történetű gidrán fajtát -, az állatsimogatókban pedig kisállatok várják a lurkókat.

A major folyamatosan megújuló fűszer-és gyógynövénykertje illatos élményeket kínál az ide látogatónak, míg a gépkiállítás hagyományos mezőgazdasági eszközöket sorakoztat fel. A szekér és kocsi a múltba repít minket, miközben a kis lurkókat játszótér várja. A Major fogadóépületében kiadványok, ajándéktárgyak vásárolhatók és megízlelhetjük a vidék ízeit is. Házi szörpökkel, mangalica zsíros, snidlinges kenyérrel, vagy bivalyszalámis szendviccsel várnak minden látogatót. 

A Major a Káli-medencében egyben a nemzeti park információs és ökoturisztikai központja is. Innen indulhatunk gyalogosan, kerékpárral, lóháton, esetleg lovas kocsival a varázslatos Káli-medencébe. 

 

Fotók: bfnp.hu

Vissza