A népzene mesterei – Fonó zenekar

A népzene mesterei – Fonó zenekar
2023.07.27.

A KŐFESZT visszatérő fellépőinek számítanak, akik a magyar népzene legjavát hozzák el a fesztiválra idén is.

 

 

 

 

 

 

A Fonó Zenekar 1997-ben alakult Budapesten. A formációt olyan muzsikusok alkotják, akik Magyarország különféle régióiból, Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származnak, valamint a népzene előadását, oktatását és kutatását is hivatásszerűen művelik. Zenéjük fő profilját a magyarság, valamint a Kárpát-Medence egyéb népeinek hangszeres és vokális zenei hagyománya, illetve a hiteles tolmácsolásra törekvő feldolgozások alkotják.

Az együttes tagjai gyűjtéssel, azaz zenefolklorisztikai terepkutatással is foglalkoznak, a gyűjtés során szerzett tapasztalataikat pedig a zenei arculatuk kialakításában is hasznosítják. A zenekar tagjai - egyenként, de közösen is – olyan más zenei műfajok előadóival is közreműködnek, mint a klasszikus vonószene, az opera, a modern jazz irányzatai, a world music, vagy az autentikus klezmer muzsika.

Az elmúlt években számos külföldi fellépésük volt olyan helyszíneken, mint a párizsi Theatre National de Chaillot, Theratre de Rond Point, illetve Théâtre de la Ville, a Nürnbergi Meistersingerhalle, a bécsi Museumsquartier, a római Villa Medici, a varsói Lapidarium színpada, vagy az utrechti Rasa koncertterme.

A Mixtura Cultivalis című lemezüket a Le Monde de la Musique folyóirat a „Choc de l’Année” („Az év szenzációja”) díjjal tüntette ki. 2006-ban a zenekar megkapta a Magyar Rádió és Televízió által alapított eMeRTon díjat, 2007 áprilisában pedig Kodály emlékdíjat vehetett át.

Az idei KŐFESZTen és BazaltKőfeszten is muzsikálnak majd: augusztus 5-én Badacsonyban és augusztus 6-án Salföldön.

 

A rendezvény fő támogatója a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat.

További támogatók: NKA Kultúrpajta és Tündérkert program, Kőkút kert vendéglő, Rádió 88, valamint Kékkút, Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Balatonhenye, Szentbékkálla önkormányzatai.

A részletes, naprakész programot a www.kofeszt.hu oldalon és a fesztivál közösségi médiás oldalán lehet megtalálni.

Vissza