A néptánc szerelmesei – Farkas Zoltán Batyu és Tóth Ildikó Fecske

A néptánc szerelmesei – Farkas Zoltán Batyu és Tóth Ildikó Fecske
2022.05.12.

A Szabad Táncház elnevetésű programsorozat közönségének meg van a lehetősége arra, hogy szó szerint is az élmény részévé váljon. Farkas Zoltán Batyu és Tóth Ildikó Fecske ugyanis négy napon keresztül perdíti táncra a látogatókat.

Már megismerhettünk Berecz Andrást és megtudtuk, hogy mi is az a sördal és kik azok a csuvasok, most pedig cikksorozatunk következő szereplője egy táncospáros: Farkas Zoltán Batyu és Tóth Ildikó Fecske akik több évtizedes pályafutásuk után sem pihennek, folyamatosan tanítanak, koreografálnak és fontos számukra, hogy a fiatalabb generációnak is átadják tudásukat. Utóbbiból fakad Zoltán mottója is, miszerint fontos, hogy  „én izzadjak le először, utána a tanítványaim”.

A falusi emberektől a tánc mellett elsősorban emberséget tanultunk és azt, hogy a tánc az élet része, egy egység, amiben benne van a világ. A munka, a család, a mindennapok rendszere. Ezek pedig tánccal teljesednek ki. Ez az oka annak is, hogy egy budapesti teljesen másképp táncol, mint például egy erdélyi falu szülötte.

- mesélte egyszer szenvedélyéről. 

Zoltán negyven év tapasztalatát hozza el évről évre a KŐFESZTre és most A Szabad Táncházra is, ahol több alkalommal is lesz arra lehetőség, hogy tánclépéseket lessünk el tőle és Ildikótól, hogy ha csak egy kicsit is, de magunkba szívjuk azt a tudást, ami nekik az életet jelenti.

A közös szenvedély nemcsak szakmailag köti össze a két művészt, hanem 1994 óta az életben is egy párt alkotnak. A kettejük között fonódó szoros kapocs így még hitelesebbé és intenzívebbé teszi a közös táncokat, melyeknek energiáját és intenzivitását biztos, hogy a tanítványok is érezni fogják.

 

 

A Szabad Táncház részletes programja ITT található.

A program a Veszprém-Balaton EKF 2023 támogatásával jön létre.

Vissza