A moldvai folkforgatag Kővágóörsre látogat

A moldvai folkforgatag Kővágóörsre látogat
2022.10.04.

Az októberi Kőfeszt Folkklub helyszíne ezúttal is Kővágóörs, a főszereplő pedig a moldvai és a csángó hagyományok világa.

Október 8-án, szombaton újra megtelik muzsikával a kővágóörsi Botond pajta (Jókai utca 55.), ám most kivételesen a szokottnál előbb. A szervezők ugyanis úgy döntöttek, hogy a hűvösebb októberi kora estét elkerülve, délelőtt 11 órakor veszi kezdetét a moldvai és csángó világ dalait, szokásait, hangszereit és táncait bemutató, azokat tanító folkmatiné. (Eső esetén a kővágóörsi művelődési házban – Jókai utca 49. - lesz a rendezvény.)

A már hagyománynak számító Navratil Andrea Dúdolója indítja útjára az eseményt, amit a Kobzos együttes hangszerbemutatóval egybekötött minikoncertje, valamint a Tördemic táncegyüttes moldvai táncbemutatója követ Szabó Csaba vezetésével.

Ám a tánc, a zene és a muzsika mit sem ér közönség nélkül! A Folkklub résztvevői eddig is megszokhatták, hogy a minőségi kikapcsolódás mellett részesei is lehetnek az előadásoknak: a táncokat, dalokat nemcsak nézni és hallgatni lehet, hanem gyakorolni, megtanulni is, és akár kora délután már mindenki dúdolhat és táncolhat egy kis moldvait.

Ahogy a pont egy évvel ezelőtt megvalósult, nagysikerű mindszentkállai gyimesi folkklub után. A körtánc varázsa és a könnyen megszerezhető sikerélmény akkor rabul ejtette a részt vevő sokaságot. Valószínűleg nem lesz másként most szombaton sem.

 

gyermekeknek szokás szerint az egész program alatt kézművesfoglalkozást tartanak, míg a belépés erre a rendezvényre is – hasonlóan a korábbi évek gyakorlatához és a rendező Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány programjaihoz – díjtalan.

A Kőfeszt Folkklub a Veszprém-Balaton EKF 2023, a Magyar Kultúráért Alapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap és a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat támogatásának köszönhetően jött létre.

Vissza