A mesebeli Nivegy-völgy

A mesebeli Nivegy-völgy
2019.04.01.

Ismerős az az érzés, mikor ellátogatunk egy helyre, amely úgy elrabolja a szívünket, hogy legszívesebben mindent hátrahagyva ott maradnánk? Mutatunk egy ilyen helyet.

A Balaton-felvidék egyik szívrabló szegletecskéje a Csicsói-medence, melynek apró falvaiba képtelenség nem beleszeretni. A Nivegy-völgynek is nevezett vidék a természet minden szépségével rendelkezik, és nem mellékesen a borai is egészen kiválóak.

A Nivegy-völgy Szentantalfa régi nevéről kapta a nevét, területéhez pedig nagyjából a Tagyon és Mencshely közötti települések és környezetük tartozik. S hogy honnan tudjuk megközelíteni? Legegyszerűbben Zánka-Köveskál vasúti megállóhelytől, ahonnan mindössze 10-15 percnyi buszozás után érhetünk el ebbe a földi paradicsomba. 

A medencét övező hegyekről gyönyörű panoráma tárul a kirándulók elé a Balatonról, de ami igazán magával ragadó, az a települések hangulata. A falvak között a Cserkúti-patak vize csordogál, de impozáns templomok, romos emlékek is várják az arra látogatókat. A kellemes túra után pedig jól eshet néhány pohár finom bor a környék pincészeteiben, de kár lenne kihagyni az óbudavári sajtokat is.

Vissza