A kultúra nem évszakhoz kötött, még a Balatonon sem

A kultúra nem évszakhoz kötött, még a Balatonon sem
2021.10.04.

A Káli Kövek Közhasznú Alapítvány nem akar belenyugodni abba a sztereotípiába, hogy a Balatonon – és ezen belül a Káli-medencében – csak nyáron van élet.

Ami tény, turista valóban több van az év legmelegebb hónapjaiban, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a helyieket sem. A nyári programok nekik is szólnak, de az esztendő maradék kilenc hónapjában sem kell, hogy az unalom jusson nekik osztályrészül.

A Kőfeszt immár harmadik alkalommal mutatta meg augusztusban, hogy van létjogosultsága a kulturális fesztiválnak a régióban. Akkor miért ne lehetne ősszel és télen is elhozni ezt a Balaton-felvidékre?

A KKKA többek közt ezért is hívta életre Képzőművészeti- és Irodalmi klubját. Előbbi szeptemberben két kiállítást is hozott, egyet Kékkútra, ahol Tóth-Almási Berke és Kulcsár István fotóin keresztül adtak ízelítőt a 2019-es mérai juhmérésről. Aki ezt kihagyta, az nagyon bánhatja. De van jó hírünk is. Legjobb tudomásunk szerint ennek a kiállításnak, bővített formában már biztosan helye lesz a 2022-es Kőfeszten is.

Majd ezután a Tapolcai Rajzbarátok Köre alkotónak képei kerültek ki a köveskáli Művelődési ház falaira. Mi vagyunk című kiállításuk bizton állíthatjuk, hogy komoly örömet okoz a festészet rajongóinak.

Ez a kiállítás ráadásul még megtekinthető, a szeptember 27-i héten kedden, csütörtökön és szombaton, a következő héten pedig hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton, 11-15 óra között. 

És itt kicsit javítanunk kell azon állításunkat, hogy két Képzőművészeti klub rendezvénnyel próbáltuk tartalmassá varázsolni a szeptembert. Mert volt egy harmadik is, ahol emelve a tétet, egyúttal egy Irodalmi klubot is kaptak a kővágóörsiek.

Haikut írni nem egyszerű dolog. Az ember azt hinné, hogy három rövid sor, gyerekjáték! Pedig éppen ebben rejlik nehézsége. Minderről a Sorslángocskák kötet szerzője, Szentkirályi Fittler Józseftől elsőkézből hallhattunk, aki magával hozta a kötet „illusztrátorát”, a grafikus művészt, Lengyel Zsüliettet is. Az már csak ráadás, hogy a haikukat Kolti Helga, a a Veszprémi Petőfi Színház korábbi igazgatója tolmácsolásában hallgathattuk.

Hirtelen ennyi. Persze ha belegondolunk, hogy mindezt a Balatonon máskor „uborkaszezonnak” hívott szeptemberben kaptuk, talán nem is olyan kevés.

Vissza