A közösség ereje - átadták a felújított révfülöpi templomot

A közösség ereje - átadták a felújított révfülöpi templomot
2023.02.04.

Szerencsére szombat délután nem volt mindenki annyira szófogadó, hogy a Révfülöp környékén is elrendelt harmadfokú riasztás ellenére is otthon maradt volna, így méltó módon került sor a település Munkás Szent Józsefről elnevezett temploma felújításának átadása és megáldása.

 

 

 

 

 

 

Jómagam már többször is jártam Révfülöpön, de még sosem tűnt fel, hogy egy, a Káli útról nyíló zsákutcában, egy igen kedves kis templom bújik meg.

Mint megtudtam a templomot a 2021-ben elhunyt Török Ferenc tervezte, akinek ez volt a negyedik temploma és 1981-ben szentelték fel.

A templom az előző plébánosának - Csizmadia Sándornak - köszönhetően a templom támogatást nyert felújítására, melyet Sándor atya nyugdíjazását követően Szakács Péter plébános fejezett be.

A kis templom már az átadást megelőzően is megtelt, hiszen a gyermekeket és családokat gyertyaöntéssel és díszítéssel várták.
 

Az átadásra is sokan kíváncsiak voltak, melyen tiszteletét tette Navracsics Tibor, a térség országgyűlési képviselője, Kondor Géza, Révfülöp polgármestere és Korzenszky Richárd atya, a tihanyi bencés apátság emeritus perjele, akinek nagyon sok emléke van a templommal kapcsolatban, hiszen még az építéséből is messzemenően kivette a részét.

Navracsics Tibor beszédében az összefogás fontosságát emelte ki, hiszen bármilyen szép helyen lakik az ember, bármilyen körülmények között, ha nem fogunk össze és nem ragaszkodunk a hagyományokhoz, nem tudjuk megtartani közösségünket. Fontos, hogy az "ős" révfülöpiek megőrizzék az új lakók pedig megtanulják a révfülöpiséget.
 

Kondor Géza, polgármester örömének adott hangot, hogy a felújítás egy éven belül megvalósult, melynek köszönhetően nagy átalakuláson ment át a templom. De a templom nem csak kövekből, hanem hívőkből is áll, fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy Szakács Péter atya, milyen életet hozott a plébániára és nem fél attól, hogy a templom falain kívül is találkozzon a hívekkel, ott is hirdesse az evangéliumot.
 

Péter atya röviden ismertette a felújítás techniai részeit. Az elnyert pénzből, némi önerő hozzáadásával  nyílászárók, a megmaradó fa burkolatú felületek cseréjére, a fa felületek átfestésére és az ablakpárkányok réz lemez fedésének pótlására került sor. Ehhez forrást a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága által kiírt EÉÖR (Egyházi Épített Örökség Védelme) pályázat biztosított 10.350.000.- ft értékben.

Az önerőből a templom hangosítását korszerűsítették. Felújították és bővítették a templom eddigi hangosítórendszerét: az eddigi rendszer beltéri hangfallal és újabb mikrofonnal egészült ki 200.000.- ft értékben.
 

Korzenszky Richárd atya révfülöpi emlékeit idézte fel. Azt mikor Pannonhalmára való "bevonulása" előtt egy nappal a révfülöpi strandról eveztek ki édesapjával, hogy megnézzék a tihanyi apátságot, a nyári miséket és Bauer Ferenc plébános személyét, aki alatt a templom felépült. Korzenszky atya akkor is jelen volt, mikor Paskai László a templomot felszentelte.
 

És a felújítás elvileg még folytatódik. A közösség szeretné, ha - többek között -  a templom alagsorában található helyiségek is megújulhatnának és azok közösségi helyekként szolgálhatnák a közösséget.

Aki nem járt még a Munkás Szent Józsefről elnevezett révfülöpi templomban, annak érdemes felkeresnie, hiszen egy igazi kuriózum egy igazán kedves kis templom, aki pedig volt már, az keresse fel újra, nézze meg, hogyan épül-szépül Isten háza.

(fotók: Burger Zsolt)

Vissza