A köveskáli Szép Andrea számára csak a fantázia szab határt

A köveskáli Szép Andrea számára csak a fantázia szab határt
2020.10.06.

A köveskáli Szép Andrea nem azért jár lehajtott fejjel, mert depressziós, éppen ellenkezőleg: igazán vidám, pozitív kisugárzású alkotó, aki folyton kavicsokat keres.

Apró kövek lapulnak a zsebében, a táskáiban, és otthon különböző méretű dobozokban. Aztán amikor megfest egy képet, keresgélni kezd a kis kosarakban kavicsokat, amikből ember­alakokat és állatfigurákat rak össze. Ridikült, esernyőt, teáskannát, kandelábert lát bele a kavicsokba, amelyek befestve új életre kelnek képein.

A vásznakra háttérnek a Balatont festi, az északi part hegyeit vagy a Káli-medence egy részletét, köveskáli Mosóházat, Öreg néne házát, budapesti, párizsi utcaképet, kávéházi részletet. Mintha egy mesekönyv lapjai lennének, vagy a fiókból előkerült retró képeslapok.

 

Szép Andrea számára minden kavics egy-egy kép részlete, csak meg kell találni a helyét Fotó: Tóth B. Zsuzsa
Szép Andrea számára minden kavics egy-egy kép részlete, csak meg kell találni a helyét Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Halak csillagjegy szülöttjeként örök álmodozó. Talán ezért is lett porcelánfestő, és ezért sem maradt az sokáig. Vágyott kitörni a skatulyából, de annyira azért nem, hogy képes legyen akár Bécsben élni. Hazatért inkább, vállalva a munkalehetőség bizonytalanságát. Most éppen művelődésszervező, de volt idő, amikor tájképeket pingált műkörmökre.

Maga sem emlékszik, mióta fest kavicsot, de már gyerekkorában is a földet bámulta, kavicsokat gyűjtö­getett. Valamit mindig meglátott bennük, ahogy az egyikben rögtön észrevette a boci orrát. Hosszú idő kellett, míg a háttér is összeállt, de érdemes volt kivárni. Kagylóból kislányruha, vagy esernyő készül, csigaházból éltes asszony kontya. Csak két évvel ezelőtt fogott a másik kezébe ecsetet, hogy azokat is fesse.

 

Mintha egy mesekönyv lapjai lennének Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló
Mintha egy mesekönyv lapjai lennének Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Inspirációt kap mindenhonnan, leginkább az internetről és folyamatosan gyűjti a terméseket, kagylókat, színes üveg- és bőrdarabkákat. Nyitott szemmel jár a lomis­piacon, és nem dobta ki a kopott, fonott kulcstartót, jó lett lambériának a kávéházi képen. Ha kell, dekorkavicsot is bevet a 3D-s látvány érdekében, vagy textilt keményít, dekupázsol.

Majdnem dobozművek az apró alkotások, idilli jelenetek, amelyek találó, sokszor mókás nevet, címet kapnak. Mint például a Pofátlan Malvin. De Andi készít esküvői ültetőkártyákat, azaz kavicsokat, ajándék kísérőket. Étteremben „foglalt” feliratú kavicsokat díszít helyes kis motívumokkal, vagy gyerekszobafalat fest bájos mesefigurákkal. Személyre szóló, egy életen át elkísérő különleges ajándék az általa kitalált „születéskő”. Hamarosan pedig a karácsonyi dekorációk készítésébe kezd.

 

A kis herceg is megihlette Andit Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló
A kis herceg is megihlette Andit Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A játékos kedvű alkotó nemigen mutogatja különleges kavicsképeit, a Kőfeszt három napja alatt láthatták csak a szerencsés kíváncsiak. Úgyhogy akinek megtetszik a művészete, az próbálja meg utánozni. Vegyen leckéket rajzból, járjon nyitott szemmel, lehajtott fejjel, de humorérzékét megőrizve. Akkor talán esélye lehet Andi nyomába lépni.

Forrás: veol.hu

Vissza