A Kárpát-medence a Káli-medencébe látogat – Kőfeszt 2021

A Kárpát-medence a Káli-medencébe látogat – Kőfeszt 2021
2021.07.22.

Idén már 5 napon keresztül, 10 helyszínen, több mint 200 programmal várja vendégeit a Káli-medencében, a nyugalom fesztiválja, a Kőfeszt.

A továbbra is ingyenesen látogatható rendezvény 2021-ben is hosszabb, nagyobb és több lesz, mint az ezt megelőző évben, több koncert, több kiállítás, több beszélgetés, több program várja azokat, akik a tíz település valamelyikére ellátogatnak. Idén itt lesz többek között Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar és Pély Barna is.

A szervezők sajtótájékoztatón mutatták be az idei év programkínálatát, mely tájékoztatón elsőként Horváth Dezső, Kővágóörs polgármestere köszönte meg a szervezők munkáját.

„Szeretjük az olyan bebírókat, akik felpezsdítik a település életét.”

 – mondta, hozzátéve, hogy a Kőfesztnek sokat köszönhet Kővágóörs, de az összes település a környéken. Igazi kulturált szórakozást hozott a fesztivál a falu életébe, melyet a helyiek is magukénak éreznek, ahogy a Kőfeszt szervezői is fontosnak tartják, hogy a településeket partnerként kezeljék.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt kormánybiztosa elmondta, hogy a veszprémi EKF pályázat, csakis a Balaton-felvidékkel, a Balaton mindkét partjával, Bakonnyal és az egész térséggel együtt erős. Mikor megpályázták a projektet, abban gondolkodtak, hogy nem a nagy programokat fogják előnyben részesíteni, hanem azt, hogy minél több településen, térségben legyenek az EKF által támogatott programok. Erre nagyon jó példa a Kőfeszt, melyet az EKF már kezdetek óta támogat, hiszen több település összefogásával jött létre egy olyan magas színvonalú rendezvény, melyre az egész térség büszke lehet.

Győr 2021-ben ünnepli királyi várossá nyilvánításának 750. évfordulóját. Augusztus 5-e a Káli-medencében Győr napja lesz. Barokk viseletbe öltözött hölgyek Kővágóörsön, könyvbemutatók, színpadi produkciók, pannonhalmi sörterasz, a városhoz kötődő képzőművészek kiállításai, de a Győri Kékfestő Műhely is jelen lesz a fesztiválon. A települést a tájékoztatón Radnóti Ákos, a település alpolgármestere képviselte, aki elmondta, hogy ők is indultak az EKF pályázaton és bár alulmaradtak Veszprémmel szemben, nagyon örül neki, hogy mégis sikerült partnerséget kötniük és a város megmutathatja magát a Fesztiválon.

A Hagyományok Háza 2021-től együttműködő partnerként jelenik meg a nyugalom fesztiválján. A köveskáli FolkUdvarban várják az érdeklődőket, de már a Kőfeszt előtt felvezető családi programokat tartanak augusztus első napjaiban, amelynek keretében egy népszerű geo caching kirándulással fedezik fel a települést, de szerveznek falujátékot és családi vetélkedőt is. A FolkUdvarban izgalmas programokkal, koncertekkel és táncházakkal várják a szórakozni vágyókat.

Az elfeledett ízek, technikák reneszánszának három napon keresztül Mindszentkálla ad otthont, ugyanis Magyar Ízek Utcája rendezvény (MÍU) több mint tíz éves történetének első vidéki kitelepülésének választotta a Kőfesztet, ahol három napon át a Kárpát-medence területének ízletes ételei lesznek kóstolhatók. Novotny Antal a MÍU megálmodója elmondta, a Káli-medence ízeit szeretnék bemutatni a közönségnek, ezért többek között a Veszprémi Érsekség borait lehet majd kóstolni, de egy kecskét is beszereztek egy helyi gazdától, hogy isteni kecskepörköltet csináljanak.

A veszprémi borok mellett idén a Kárpát-medence borai is bemutatkoznak, a Kőfeszt egyik különleges újdonsága lesz a Kárpát-medencei történelmi magyar borainak, Magyarországon egyedülálló válogatását felvonultató Kárpátia Borház jelenléte a Templomkertben kialakításra kerülő Borudvaron. A Kárpátia Borház a Kárpát-medence - felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki - külhoni magyar borászatainak piacra segítését segítő nemzetpolitikai vállalkozás, amely abból a felismerésből született, hogy a Kárpát-medence magyar borainak pótolhatatlan nemzetösszetartó ereje van, hogy a magyar bor határtalanul segítheti nemzetünket és képes sok tekintetben újraegyesíteni a Kárpát-medence energiáit.

Csúri Ákos, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a Kárpát-medencét szeretnék elhozni a Káli-medencébe és szeretnék megmutatni a különböző tájak, hagyományait, szokásait, muzsikáját, kultúráját és ételeit is. A programokról beszélve pedig kiemelte, hogy a kizárólag védettségi igazolvánnyal és előzetes regisztrációval látogatható nagykoncertek mellett, szinte minden nap, minden helyszínen lesznek könnyű- és komolyzenei koncertek is.

Több kiállítás is színesíti a rendezvényt. Erdélyi zenészek címmel nyílik meg, és lesz látogatható a fesztivál ideje alatt Kása Béla fotókiállítása Kővágóörsön. A tárlatban a művész a táncházmozgalom kiemelkedően fontos adatközlő zenészeit mutatja be, akikre ritkán vagy talán sosem fordul elég figyelem. A folklór, a hagyományőrzés és hagyománytisztelet jegyében idén a szegedi Nagy Gábor Rokonok című fotókiállítása lesz a főszereplő, középpontjában a dél-alföldi tanyavilág pásztoraival, juhászaival, gulyásaival, kondásaival. Bemutatkozik a fesztiválon a köveskáli Szép Andrea, a győri Kovács Ildikó és Csurák Erzsébet is, valamint a résztvevők fotókiállítást tekinthetnek meg a tavalyi fesztivál legjobb képeiből.

A gyerekek és a családok számára többek között mesemondással, kézműveskedéssel, dúdoló programokkal és lovagoltatással is készülnek, de a Veszprém megyei Kiscsőszről érkező Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület kétnapos Pannon forgataga is várja a kicsiket és nagyokat. Míg a csütörtöki napon Győr városa lesz a középpontban, addig pénteken és szombaton Veszprém megy. Ezen a két napon a megye értéktárának, gasztronómiájának megismerése, népviseleteinek bemutatása és felpróbálása mellett népi ügyességi és sportjátékokban lehet részt venni, a színpadon pedig folyamatos folklórműsor lesz látható a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület szervezésében.

2020-hoz hasonlóan a Veszprém Megyei Kormányhivatal jóvoltából idén is egy kormányablak busz segíti a hivatalos ügyintézést a Kőfeszt helyszínein: Kővágóörsön, Köveskálon, Kékkúton és a Pálköve-strandon.

Elmondhatjuk, hogy az idei Kőfeszten is mindenki meg fogja találni a kedvére való programot. Kicsik és nagyok, idősek fiatalok, komoly- és könnyű programok kedvelői sem fognak unatkozni, ha erre a pár napra a Káli-medencébe látogatnak. Öt nap, mely a kulturált szórakozásról, a hagyományok őrzéséről, a nyugalomról, a barátságokról fog szólni. Aki kihagyja, bánhatja.

A Kőfeszt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával valósul meg.

További információ, részletes programok itt: https://www.kofeszt.hu  

Vissza