55 éves Écsi Gyöngyi felvidéki előadóművész

55 éves Écsi Gyöngyi felvidéki előadóművész
2020.12.27.

55. születésnapját ünnepli Écsi Gyöngyi előadóművész, énekes, lelkész, aki hosszú évek óta gyűjti és tolmácsolja a népdalokat.

Écsi Gyöngyi viszont nem csupán gyűjti és előadja a népdalokat, emellett teológusként népműveléssel, népdalkörök, hagyományőrző csoportok szervezésével és vezetésével is foglalkozik. Ráadásként művészi képességeit „bábos” előadóművészként is kamatoztatja, kétszemélyes meseszínházában a zenének, a szónak, a mozgásnak és az alkalmazott eszközöknek egyforma súlyuk, szerepük van. Népi bábjátékai, mesefeldolgozásai minden korosztály számára fontos üzenettel bírnak. Arról pedig, hogy ezt milyen mesteri szinten űzi, az idei Kőfeszt látogatói is meggyőződhettek. Tehát igazi népi polihisztor. 

Écsi Gyöngyi Vágsellyén született 1965. december 26-án. Galántán érettségizett, majd Pozsonyban folytatta tanulmányait, ahol táncosként, illetve énekesként kapcsolódott be az Ifjú Szivek Táncegyüttes munkájába. 1989-ben rövid ideig A Hét munkatársa is volt, majd a Ghymes zenekar énekeseként vált országosan ismertté.

Később Berzétén telepedett le, ahol kántorként tevékenykedett és népműveléssel, közösségfejlesztéssel foglalkozott. Itt kezdte el önálló bábos előadóművészi pályáját is. A komáromi Calvin János Teológiai Akadémia elvégzése után Hetényben lett lelkész.

Énekesként, előadóművészként Európa több országában is számos fellépést tartott, tucatnyi lemezen, CD-n, kazettán énekelt, meseszínházat alapított, televíziós műsorokban szerepelt, miközben népdalgyűjtőként is tevékeny volt. 2007-ben ő volt a Mikola Anikó-díj első kitüntetettje.

Árgyélus kismadár (2000), Karácsonyi népénekek (1998, 2005) és Régi magyar imádságok és énekek (2007) címmel jelentek meg hanghordozói. Legutolsó lemezét a nemrég elhunyt Kátai Zoltán énekmondóval készítette el Virágom, véled elmegyek címmel.

Vissza