15.000 látogatót vonzott a Káli-medencébe a harmadik Kőfeszt

15.000 látogatót vonzott a Káli-medencébe a harmadik Kőfeszt
2021.08.12.

A változó időjárás ellenére is sokan látogattak augusztus első hétvégéjén a Káli-medencébe, ahol idén harmadik alkalommal rendezték meg a Kőfesztet, a nyugalom fesztiválját.

Kővágóörs, Kékkút, Balatonhenye, Köveskál, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Pálköve, Salföld és Balatonrendes adott otthont a Kőfesztnek idén augusztus 4. és 8. között. A fesztiválon összesen mintegy 15.000 érdeklődő fordult meg, akik a Balaton-felvidék mesés környezetében vehettek részt a mintegy 200 program valamelyikén.

A Kőfesztet idén már tíz településre szervezték, melyek közül Monoszlón végül elmaradt a program, mivel sajnálatos módon a MagyarProvence levendulabirtokot súlyos villámcsapás érte a fesztivál előtt néhány nappal. A többi 26 helyszín viszont az első naptól kezdve számos látogatót vonzott.

2021-ben nem csak az immáron klasszikus „KŐFESZT-rendezvények” (a kővágóörsi esti nagy koncertek Nagy Feróval és a Beatricevel, a Bulldózerrel, Firkinnel, a Ferenczi György és a Pesti Rackákkal, a Pál István Szalonnával felálló Fonó zenekarral, gyerekprogramok, népi játszóházak, vásári komédiák, gólyalábasok produkciói, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Szent Efrém Férfikar) adták a csúcspontot, hanem a fesztivál befogadó jellegét megmutatva új helyszínekkel és programokkal bővült a kínálat. A legsikeresebb családi programok közé került a debütáló lovas nomád harcibemutató és lovagoltatás. A rendezvényen a kővágóörsi tájház udvarát Hanczár Jánosról nevezték el a nemrégiben elhunyt író, humorista emléke előtt adózva. Miképpen fejet hajtottak a KŐFESZT szervezői Szomjas György előtt is.

A rendező alapítvány együttműködő partnere, a Hagyományok Háza Folkudvarát is folyamatosan látogatták a gyerekek és a családok, de a Veszprém megyei Kiscsőszről érkező Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület kétnapos Pannon forgataga is sok érdeklődőt vonzott a kővágóörsi sportpályára. A királyi várossá nyilvánításának 750. évfordulóját ünneplő Győr városa programjain többek között barokk viseletbe öltözött hölgyekkel fotózkodhattak a nézők Kővágóörsön, valamint a könyvbemutatók és a színpadi produkciók is nagy érdeklődésre tartottak számot. 

A rendezvény keretében került sor az ezúttal Kárpátaljával és Szatmárral foglalkozó KŐFESZT FOLKKLUB-ra, de teret adtak a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány irodalmi és képzőművészeti klubjainak is – Lázár Csaba, Háy János, Kertai Csenger, valamint Kása Béla részvételével. A Szabadtéri Kultúrbisztró jazzprogramjai, vitaestjei tökéletesen passzoltak a KŐFESZT kerekasztal-beszélgetéseihez.

Az idei fesztivál is a tisztelet jegyében zajlott: ezúttal az Ördöngösfüzesről érkező, idén 85 éves Hideg Anna néni jelentette az élő hagyományőrzést, az idős mesterek jelenlétét. Pajzán meseestje, de színpadi fellépései is hatalmas közönségsikert arattak.

A képzőművészetet idén Kása Béla, Nagy Gábor, Szép Andrea, Csurák Erszébet és Kovács Ildikó alkotásai képviselték.

A kerekasztal beszélgetések, slammer programok, a pálkövei strandon (is) megvalósuló kézműves foglalkozások, a kisszínpadok koncertjei és a népi focitorna is sok embert vonzott, utóbbiban természetesen a népzenészek csapata győzedelmeskedett, amelynek képviseletében Pál István Szalonna el is járt egy Mundruc-pontot, mielőtt átvette a kupát az esti koncert előtt.

Története során először jelent meg vidéken a Magyar Ízek Utcája, amely ezúttal Mindszentkállán várta a gasztronómia szerelmeseit, 2000 látogató meg is fordult a helyi sportpályán. Vasárnap Navratil Andrea és Mali Katalin Mennyek királynéja című templomi orgona- és ének hangversenyével Kővágóörsön, illetőleg a káli-medencei sütiversennyel zárult a fesztivál, utóbbin a holtversenyes első hely alakult ki a mindszentkállai Barack és a kékkúti zserbó között.

A Kőfeszt nagy sikerrel, a védettségi szabályoknak megfelelően zajlott le augusztus első hetében, a szervezők számos pozitív visszajelzés alapján, még több ötlettel és programtervvel készülnek a jövőre.

A rendező alapítvány folkklubjai, illetőleg a KKKA irodalmi és képzőművészeti klubjai továbbra is minden hónapban jelentkeznek a Káli-medencében.

A Kőfeszt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg. A rendezvényt a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

Vissza