BOTOND PAJTA
Navracsics: A kővágóörsi Botond Pajta is Európa kulturális fővárosa

Nagyszabású, egésznapos megnyitó ünnepséggel adták át Kővágóörs, a Káli-medence, sőt az egész térség legújabb rendezvényhelyszínét, a Botond Pajtát.
A Kőfeszt programsorozatot évek óta szervező, a Káli-medencét a magyar folklór központjává tenni szándékozó Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány már a kezdetektől észlelte azt a problémát, hogy hiába a népzenére és néptáncra áhítozó közönség, hiába a nyári fesztivál alatt az éjszakába nyúlóan mulatozó vendégsereg, nincs a térségben egy olyan szabadtéri helyszín, ahol igazi táncházakat lehet tartani.

Ezért pályázott az alapítvány a pajta megépítésére 2021-ben a VEB2023 EKF infrastrukturális programjába, amelynél támogatást nyert, hogy az önkormányzati telken épített rendezvényteret – amely innentől Kővágóörs település vagyonát gyarapítja, tulajdonát képezi -  10 évig üzemeltesse. A pajtát Kovács Botond tervezte, a nagyvázsonyi Ebele Antal és társai kivitelezték, míg az alapokat a révfülöpi Horváth László vezette Folyondár Kft. rakta le.

A Botond Pajta megnyitója egy igazi örömünnep volt, mely igazán azt a hangulatot tükrözte, melyet a szervezők a Káli-medencébe hoznak rendezvényeikkel 2019 óta. Úgyis mondhatjuk, hogy a megnyitó a Kőfeszt és a Kőfeszt Folkklubok eszenciája volt, hiszen mind a fellépők, mind a műsorszámok azt a minőséget hozták, mind, melyet a közönség és az Alapítvány szervezői a rendezvényeikre megálmodtak.

De nemcsak Kővágóörsnek, hanem az egész Káli-medencének rendkívül fontos ez a Pajta, így aztán az érdeklődők, helyben élők kiszolgálására együtt főzte a vadpörköltet és a gulyást Kővágóörs, Kékkút, Mindszentkálla, Salföld, Révfülöp, Köveskál polgármestere, alpolgármestere, sütötte közösen a langallót Balatonrendes volt polgármestere és Kővágóörs falugondnoka, miközben a rendezvény egyik leglelkesebb  közönsége a balatonhenyei polgármester volt. Az összefogás abban is megnyilvánult, hogy a vadat Horváth Dezső (Kővágóörs), a vizet Kardosné Csaba Gyöngyi (Kékkút), a bort Csombó Zoltán (Mindszentkálla), míg a burgonyát (krumplit, pityókát, kinek hogy tetszik) Kondor Géza (Révfülöp) faluvezető hozta. Már a reggeli órákban nem várt segítséget is kaptak, hiszen Navracsics Tibor sem volt rest beállni a krumplipucolásba.

A Görömbő Kompániával a Káli-medencébe szinte már hazajáró Horti Zoltán mellett a kővágóörsi Magyarhang zenekar kísérte az egész napos, igen csak dús  programot. A délelőtt a Tapolca-Díszelben élő Navratil Andrea, a Révfülöpi Nyugdíjas Klub Énekkara szórakoztatta a Görömbő Kompánia és a Magyarhang mellett a – munkanap ellenére is - szép számú nézősereget, míg ebédidőben Barta Tóni hozta el Paprika Jancsit a Káli-medencébe.

A Pajtát hivatalosan Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Dr. Navracsics Tibor a támogató Veszprém-Balaton2023 Európa Kulturális Fővárosa kormánybiztosa adta át. Fekete államtitkár - ki szintén hazajött a térségbe, hiszen felmenői között révfülöpiek is voltak - szokásához híven egy múzeumi tárgyat hozott a megnyitóra, ezúttal egy könyvtartó fadobozt, melynek az volt a funkciója, hogy megvédje, megőrizze a kultúrát, a hagyományokat, ugyanúgy ahogy a Botond Pajta is megőrzi ezeket.

Dr. Navracsics Tibor köszöntőjében kitért arra, hogy mikor Veszprém pályázott az Európa Kulturális Fővárosa címre, már akkor tudták, hogy nem a város, hanem az egész térség pályázik, hiszen a veszprémieknek ugyanúgy otthonuk például a Káli-medence is, hiszen idejárnak kirándulni, feltöltődni. A Káli-medence ugyanúgy Európa Kulturális Fővárosa, mint például a Botond Pajta. Ennek a kezdeményezésnek pont az a célja, hogy ilyen új helyszínek, új rendezvények jöjjenek létre.

A Pajtát a kővágóörsiek nevében Horváth Dezső polgármester vette át, aki megköszönte azt, hogy több, a környéken letelepedő nem elvenni akar a térségből, hanem hozzáadni és sokan új színt hoztak a településre, felrázva ezzel egy picit a környék kulturális életét.

A délután folyamán a sümegi Smash&Blues szórakoztatta a közönséget, majd a nap végén pedig - mindennél jobban igazolva a Pajta létjogosultságát - a közönség nagy része vette birtokba a Pajtát és a Magyarhang zenekarral egy igazi széki táncházzal köszöntötték az új épületet.

És ez még csak a kezdet.